Νέα - Εξελίξεις

Νανο-βελόνες για οφθαλμικές παθήσεις

  Θέλοντας να ξεπεράσουν τα μειονεκτήματα των υπαρχουσών, τοπικών θεραπειών (κολλύρια και αλοιφές), που λόγω του βλεφαρίσματος και των δακρύων δεν αφήνουν ικανοποιητική ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας πάνω στον οφθαλμό, και να αφήσουν διά παντός πίσω τις ενδοφθάλμιες ενέσεις, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως επίπονες και επικίνδυνες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν φακό επαφής (πατς) με βιοδιασπώμενες μικροβελόνες. Μέσω των μικροβελόνων, το φάρμακο φτάνει στο μάτι με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, σε μια εξέλιξη που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.

  Πιέζοντας τον φακό απαλά στην επιφάνεια του ματιού, όπως κάνουμε δηλαδή για να φορέσουμε έναν φακό επαφής, οι μικροβελόνες αποκόπτονται και παραμένουν στον κερατοειδή για να κάνουν τη δουλειά τους (δηλαδή να μεταφέρουν το φάρμακο).

  Το πατς δοκιμάστηκε ήδη σε ποντίκια και αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό - 90% πιο αποτελεσματικό από ό,τι η χρήση του κολλυρίου, παρότι στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου. Έχει υπολογιστεί ότι με το κολλύριο και τις αλοιφές μόλις το 5% φαρμακευτικής ουσίας φτάνει στον προορισμό του.

  H συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται να καλύψει την ανάγκη για τοπικά εντοπισμένη, αποτελεσματική χορήγηση φαρμάκου στο εσωτερικό του οφθαλμού, όπως τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Chen Peng, ενώ ταυτόχρονα ξεπερνά και το εμπόδιο της συμμόρφωσης ή μη του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή.

  «Οι μικροβελόνες φτιάχνονται από ουσίες που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, γι' αυτό και είναι εντελώς απορροφήσιμες. Τα πειράματά μας σε ποντίκια έδειξαν ότι η χρήση τους είναι ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική. Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και στις μελέτες σε ανθρώπους, το πατς θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική επιλογή για χρόνιες παθήσεις, όπως το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροπάθεια που απαιτούν ισόβια θεραπεία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διονυσία Καλογεροπούλου - Γιαννοπούλου​ ​
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 Ανακρέοντος 1, Νέα Ερυθραία, 14671 E den.kalog@gmail.com T 210 80 70 948 & 6940787903

Ακολουθήστε μας στα Social

Εγγραφείτε στο Newsletter

Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες εξελίξεις.

Διονυσία Καλογεροπούλου - Γιαννοπούλου © All rights reserved.

Design & Development By LogicSoft

Search

210 80 70 9486940787903Ανακρέοντος 1, Νέα Ερυθραία

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.